Monday, October 14, 2024
HomeκτηνοτροφίαAgriTrack | Μια δοκιμασμένη εφαρμογή στο γάλα

AgriTrack | Μια δοκιμασμένη εφαρμογή στο γάλα

 

του Δημήτρη Μιχαηλίδη

Μια δοκιμασμένη εφαρμογή στο γάλα περιμένει στα συρτάρια την υιοθέτησή της από τους υπεύθυνους για την ακριβή καταγραφή της πορείας του γάλακτος και τους υπεύθυνους για την αποτροπή ελληνοποιήσεων …

Με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε στην ημερίδα του Smart agro Hub στην αίθουσα «Ολυμπιάς» στο Συνεδριακό Κέντρο Ι.ΒΕΛΛΙΔΗΣ την Παρασκευή 21/10/2022 στις 12.00, στα πλαίσια της AGROTICA με αντικείμενο τις καινοτομίες στο αγροτικό τομέα. Εκεί ο κ Νίκος Χωριανόπουλος εκπροσωπώντας την ομάδα του AgriTrack παρουσίασε την ήδη εφαρμοσθείσα πιλοτικά, και δοκιμασμένη, διαδικασία ψηφιακής καταγραφής της ροής του γάλακτος στα πλαίσια του ΑΡΤΕΜΙΣ.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος, με υπεύθυνη την κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231, κτηνοτρόφος, Μενίδι) οργάνωσε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στο διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο, την Τετάρτη, 16/11/2022, στις 20.30, όπου παρουσιάσθηκε το AgriTrack από την ομάδα που το δημιούργησε και που το δοκίμασε πιλοτικά στην Θεσσαλία, μαζί με 200 κτηνοτρόφους.

Μίλησαν για το AgriTrack ο κ Νίκος Χωριανόπουλος ([email protected]), ο ομ καθ Γεώργιος Νυχάς ([email protected])  και ο κ Βλάσσης Τσέζος ([email protected]). Συμμετείχαν στην συζήτηση της 16/11/2022 οι: κα Μάγδα Κοντογιάννη (Μενίδι Αττικής), κ Θεόφιλος Γεωργιάδης (Βάθη Κιλκίς), κα Αθηνά Μιχαηλίδου (πρόβειο Κορδαλής), κ Γιάννης Κοντογιάννης (Αχαρναί Αττικής), κ Ζαφείρης Ναστούλης (Μέγαρα Αττικής), κα Ιωάννα Σαπουνάκη (Τυρός Αρκαδίας), κ Νίκος Δημόπουλος (Καβάλα) με συντονιστή τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη (ΑγροΝέα, AgroBus), ενώ την συζήτηση είδαν πάνω από 1.300 άτομα στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/2422549587896908 στο προφίλ «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

Το AgriTrack μελέτησαν και είναι στην διάθεση των ελλήνων κτηνοτρόφων και των δημόσιων φορέων οι: Ν. Χωριανόπουλος, Χ. Τάσσου, Α. Αργύρη, Ε. Νικολάου, Π. Χατζηνικολάου, Σ. Χαρουτουνιάν, Β. Τσέζος και Γ-Ι. Νυχάς και η επίσημος τίτλος του είναι: Τεχνολογία BLOCKCHAIN-Ψηφιακή ιχνηλάτηση της διακίνησης του γάλακτος από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Τα προβλήματα που κλήθηκε να επιλύσει το AgriTrack είναι μεταξύ άλλων: 1. Την ελληνοποίηση των αγροτικών προϊόντων, 2. Την ελλειπή καταγραφή στοιχείων της παραγωγικής αλυσίδας, 3. Το κόστος, το χρόνο και τα λάθη που είναι αποτέλεσμα των μη αυτοματοποιημένων και χειρογράφων σημερινών διαδικασιών, 4. Την μειωμένη διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών, 5. Το αυξημένο κόστος ποιοτικών ελέγχων από όλα τα μέρη της αλυσίδας, 6. Την δυσκολία παρακολούθησης της ιχνηλασιμότητας των αγροτικών προϊόντων και 7. Την απώλεια/καταστροφή προϊόντων λόγω έλλειψης συντονισμού μεταξύ όλων των μερών της αγροδιατροφικής αλυσίδας, από τον αγρότη, τον μεταφορέα, τον μεταποιητή και την βιομηχανία.

Οι εμπλεκόμενοι είναι περίπου 50.000 κτηνοτρόφοι & παραγωγοί γάλακτος, 1000 οχήματα μεταφοράς γάλακτος & 850 αγοραστές ή επιχειρήσεις μεταποίησης γάλακτος. Έχει εκτιμηθεί ότι οι κτηνοτρόφοι και το κράτος μπορεί να κερδίσουν 143.000.000€ ετησίως …
Μόνο για το πρόβειο γάλα, εάν οι ελληνοποιήσεις αγγίζουν το 25% (αξία ελληνικού γάλακτος περίπου 1.800.000.000€), η ωφέλεια θα είναι τεράστια, βελτιώνοντας την τιμή γάλακτος για τους παραγωγούς, χωρίς να αλλάζει την τιμή καταναλωτή, απλά «αφαιρώντας» το παρόνομο «κέρδος-κλοπή» από «κάποιους» ενδιάμεσους …

Μερικές από τις ωφέλειες που θα μπορούσαν να καταγραφούν είναι: Δεν χρειάζεται να πληκτρολογηθεί το Δελτίο Αποστολής, Θα είναι γνωστό που είναι το βυτιοφόρο χωρίς τηλεφώνημα, Γνωρίζουν όλοι συνεχώς πόσο γάλα έχει συλλεχθεί, Μπορεί να υπολογισθεί η πιθανή ώρα παραλαβής, Μπορεί να οργανωθεί ο στόλος των φορτηγών & οι διαδρομές ώστε να στέλνεται γάλα την ίδια ημέρα σε πελάτες, Θα υπάρχει γνώση σε πραγματικό χρόνο του «Τι, Που, Ποιος, Πόσο κλπ», Θα ενημερώνονται με SMS & email οι εμπλεκόμενοι (κυρίως οι παραγωγοί-κτηνοτρόφοι) σε πραγματικό χρόνο (που αρέσει σε όλους), Μειώνονται τα λάθη σε Δελτία Αποστολής, Γίνονται κεντρικές αναφορές σε πραγματικό χρόνο, Μπορούν να ελεγχθούν οι ποσότητες από κάθε σημείο, Καταγραφή ιχνηλασιμότητας και πληροφορίες σε επίπεδο δεξαμενής βυτιοφόρου, Αποτροπή ελληνοποιήσεων …

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και το Συντονιστικό Κτηνοτροφικών Φορέων Αν. Μακεδονίας-Θράκης έστειλαν (13/12/2022) επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εφιστώντας την προσοχή σε τουλάχιστον τρία (3) θέματα που αναφέρει:

Οι κτηνοτροφικές οργανώσεις που συνυπογράφουμε την επιστολή αυτή, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στα τρία (3) παρακάτω σημαντικά θέματα, που ταλαιπωρούν την Ελληνική κτηνοτροφία, εδώ και αρκετά χρόνια:

1. Οι παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγωγών γάλακτος αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της συνολικής κατανάλωσης και αποτελούν μεγάλη πληγή για τον κλάδο μας αφού πολλές φορές αποδεδειγμένα χρησιμοποιούνται για τη νοθεία ΠΟΠ & ΠΓΕ προϊόντων της πατρίδας μας, που διακινδυνεύουν το μέλλον της Ελληνικής κτηνοτροφίας.

2. Η έλλειψη ψηφιοποίησης δημιουργεί συνθήκες χειραγώγησης των αδύναμων μερών της αλυσίδας, δηλαδή των Ελλήνων κτηνοτρόφων

3. Η αναγκαιότητα για τακτική πληκτρολόγηση / ενημέρωση του ΑΡΤΕΜΙΣ, για τη συμφωνία ισοζυγίων κάθε παραγωγού, προβληματίζει & επιβαρύνει τα μέλη μας.

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ενήμερος για τα ανωτέρω προβλήματα του κλάδου μας και έχει υλοποιήσει το ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0/AGRITRACK, που δούλευε πιλοτικά με απόλυτη επιτυχία στη Θεσσαλία για δύο χρόνια, μέχρι που το σταματήσατε. Το ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0/ AGRITRACK έχει αποδείξει ότι μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες και να συμβάλει στην καταπολέμηση των προβλημάτων αλλά και να βελτιωθεί, όπου στην εφαρμογή του διαπιστώνονται ατέλειες.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια εξάπλωσης του συστήματος, για να επωφεληθεί η Ελληνική κτηνοτροφία.

Από το 2021 έχουμε ακούσει επανειλημμένα από τον πρώην υπουργό, τον πρωθυπουργό και εσάς, ότι το σύστημα θα εφαρμοστεί άμεσα ή ήδη εφαρμόζεται, αλλά από όσο ξέρουμε δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, που προκαλεί την αγανάκτηση μας, ειδικά όταν ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι διατεθειμένος να καλύψει το κόστος υλοποίησης από το δικό μας παρακράτημα. Ακολουθούν κάποιες από τις δηλώσεις που έχουμε στο αρχείο μας:

1. 09/09/2021 Δηλώσεις Σ. Λιβανού «Χτυπάμε την παρανομία και τις ελληνοποιήσεις» με το ΑρτεμιςPlus/II με την εφαρμογή του οποίου εξοικονομούνται 150 εκατ. Ευρώ

2. 11/09/2021 Παρουσίαση στον Πρωθυπουργό του συστήματος ΑρτεμιςPlus/II (Ψηφιοποίηση Ισοζυγίων με τεχνολογίες Blockchain) και δήλωση Πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ ότι με το Αρτεμις 2.0 θα εντοπίσουμε ελληνοποιήσεις προϊόντων και θα τιμωρήσουμε τους παραβάτες

3. 13/05/2022 Δήλωση σας στα γραφεία ΕΛΓΟ Θεσ/νίκη (ΕΡΤ3) για το Αρτεμις 2.0/ AGRITRACK: «Χρέος μας να διαφυλάξουμε τον πλούτο της χώρας & το μόχθο των παραγωγών»

Επίσης γνωρίζουμε ότι το σύστημα το υποστηρίζει και το απαιτεί και η ΕΔΟΦ, (5/10/2022-Ι. Βιτάλης: «Άμεση εφαρμογή της ψηφιακής μεθόδου του Προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για τον έλεγχο διακίνησης γάλακτος εντός και εκτός Ελλάδος»).

Επομένως, δεν καταλαβαίνουμε, τι εμποδίζει την εφαρμογή στο σύνολο της χώρας ενός δοκιμασμένου ελληνικού συστήματος, του οποίου τη λειτουργία υποστηρίζουν όλοι στα λόγια και το οποίο θα δώσει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κλάδο μας εδώ και πολλά χρόνια;

Αν δεν είναι έλλειψη πολιτικής βούλησης ή γραφειοκρατική κωλυσιεργία, τότε ποια είναι αυτή η αόρατη δύναμη που εμποδίζει την υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης;

Εμείς και όλα τα μέλη μας υποστηρίζουμε και απαιτούμε, την άμεση εφαρμογή του δοκιμασμένου συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0/AGRITRACK, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αποδείξτε επιτέλους με πράξεις, τις δημόσιες εξαγγελίες σας! Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας.
Δημήτρης Μιχαηλίδης

ΑγροΝέα, AgroBus

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,284FansLike
1,334FollowersFollow

Recent Comments