Friday, September 20, 2024
HomeειδήσειςΤέλος του μήνα βγαίνουν τα πρώτα αγουρέλαια

Τέλος του μήνα βγαίνουν τα πρώτα αγουρέλαια


 

Η ζήτηση θα είναι σίγουρα πολύ πιο έντονη σε σχέση με πέρσι.

Ότι θα πιάσει υψηλότερη τιμή από πέρσι το πρώτο αγουρέλαιο, που παραδοσιακά βγαίνει στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, είναι σίγουρο από τώρα. Αυτό που μένει λοιπόν να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα, είναι το ποσοστό αύξησης της τιμής εν συγκρίσει με πέρσι, καθώς τα έξοδα των αγροτών έχουν ανεβεί στα ύψη και οι ίδιοι αγωνιούν για το πότε θα πουλήσουν και αν θα έχουν κάποιο κέρδος.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Μπατσάκης, «η ποιότητα προβλέπεται εξαιρετική και η ποσότητα θα είναι ανώτερη της περσινής χρονιάς, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν και είναι ευνοϊκές όλο το χρόνο. Ακόμα και τα νερά που έπεσαν ήταν τόσο… όσο έπρεπε. Παρουσία δάκου είχαμε αλλά περιορισμένη και περιορισμένες είναι και οι προσβολές».

Κατά το 2021-2022 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων έβγαλε συνολικά 1.550 τόνους ελαιόλαδο, εκ των οποίων και αρκετό αγουρέλαιο. Κατά την πρώτη ελαιοποίηση του ΑΣ πέρσι ο Συνεταιρισμός είχε κλείσει συμφωνία πώλησης 485 τόνων αγουρέλαιου προς 4,20 ευρώ το κιλό, μετέπειτα έγινε κι άλλη συμφωνία με 3,90 για το έξτρα παρθένο και στις αρχές του 2022 ακόμα μία, με τιμή στα 3,50 ευρώ το κιλό. Την εφετινή χρονιά η πρώτη ελαιοποίηση αναμένεται στις 26-28 του μήνα, με την παραγωγή να έχει οψιμίσει.

Φέτος, όπως εκτιμά εν τέλει ο κ. Μπατσάκης, ο Συνεταιρισμός θα έχει μια παραγωγή κοντά στους 2.000 τόνους, με τον έμπειρο συνεταιριστή να υπογραμμίζει με νόημα ότι «η ζήτηση διαφαίνεται ήδη σημαντικά υψηλότερη από πέρσι, καθώς έχει συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση και η είδηση πως η μείωση καθαρών ελαίων στην Ισπανία φέτος σε σχέση με τις ποσότητες τις περσινές, θα είναι σίγουρα μείον 30% τουλάχιστον».

Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις άλλων, έμπειρων ελαιοπαραγωγών και παραγόντων του χώρου, με τα σημερινά δεδομένα της ξηρασίας στην ΕΕ και της ελαχιστοποίησης των περσινών αποθεμάτων, τα αγουρέλαια έχουν τα φόντα να περάσουν τα 5,50 ευρώ το κιλό.


Πηγή https://www.agrotypos.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments