Friday, September 20, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΑκτινίδια και Κλημεντίνες εξαιρούνται από εμπάργκο της Λευκορωσίας, από πότε θα ισχύσει

Ακτινίδια και Κλημεντίνες εξαιρούνται από εμπάργκο της Λευκορωσίας, από πότε θα ισχύσει


 

Με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Λευκορωσίας εξαιρούνται από την απαγόρευση εισαγωγής ορισμένα τρόφιμα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά,την Νορβηγία, την Αλβανία, την Ισλανδία, τη Β. Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μαυροβούνιο και την Ελβετία.

Θυμίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μεταξύ των τροφίμων που η Λευκορωσία έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ σε αυτήν τη χώρα. 

Στην απαγόρευση αρχικά συμπεριλαμβάνονταν φρούτα (φράουλες, ροδάκινα, ακτινίδια, κλημεντίνες, πορτοκάλια, λεμόνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα), που εξήγαγε η χώρα μας προς αυτό τον προορισμό, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα κατά την διάρκεια του εξαμήνου 2022 οι ελληνικές εξαγωγές να μηδενιστούν.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit – Hellas,«το 2020 οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων στην αγορά της Λευκορωσίας ανήλθαν σε 5.782 τόνους και αξίας 3,939 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 10% έναντι του προηγούμενου έτους.

Να θυμίσουμε ότι από το αρχικό διάταγμα επιβολής του εμπάργκο σταδιακά εξαιρέθηκαν διάφορα προϊόντα και μεταξύ αυτών και ορισμένα φρούτα και λαχανικά (μήλα, αχλάδια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.α.), ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν στον κατάλογο των εξαιρέσεων ροδάκινα, δαμάσκηνα, λωτοί κ.α.

Από τις 12 Σεπτεμβρίου 2022 θα μπορούν να εισαχθούν εκ νέου στην αγορά της Λευκορωσίας κλημεντίνες, ακτινίδιο, κινέζικο λάχανο και σέλινο. Χαιρετίζουμε και αυτή την εξαίρεση των ακτινιδίων και κλημεντινών.

Δυστυχώς το εμπόριο φρούτων και λαχανικών ολοένα και περισσότερο το καθορίζουν πολιτικά κριτήρια, τόσο στην πρόσβαση τρίτων χωρών στην ΕΕ όσο και το αντίθετο, όπως ισχύει από το 2014 με το ρωσικό εμπάργκο, των μέτρων της ΕΕ κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24/2/2022 κ.α.».


Πηγή https://www.agrotypos.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments