Thursday, September 19, 2024
HomeειδήσειςΜειωμένες τιμές και στρεμματικές αποδόσεις για την πιπεριά

Μειωμένες τιμές και στρεμματικές αποδόσεις για την πιπεριά


 ΥΠΗΡΞΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Μικρότερες στρεμματικές αποδόσεις αλλά και τιμές έδειξε η τελευταία καλλιεργητική περίοδος για τη πιπεριά, όπως μας λένε παραγωγοί από την Κρήτη, τη Λάρισα αλλά και την Ημαθία. Στον αντίποδα όσον αφορά την τιμή είναι οι πιπεριές που πάνε στη βιομηχανία για τουρσί, όπου η ζήτηση είναι σταθερά αυξητική. 

H καλλιέργεια έχει πάει 20 με 25 ημέρες πίσω λόγω του καιρού, μας λέει ο παραγωγός από την Hμαθία, κ. Βένος Σπυριδωνίδης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΦρουτοπηγήΣύμφωνα με τον ίδιο, η συγκομιδή στην καλλιέργεια της πιπεριάς (ποικιλία κέρατο) ξεκίνησε τώρα και όπως φαίνεται θα πάει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ από πλευράς κιλών θα είναι μία η άλλη με πέρυσι. Σήμερα οι τιμές κατά τον ίδιο είναι στα 90 λεπτά με πτωτικές τάσεις, συμβάλλοντας σε αυτό και το γεγονός ότι σε λίγο καιρό θα βγει μαζικά παραγωγή και από άλλες περιοχές. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι το 90% της καλλιέργειας προωθείται στη λαχαναγορά στη Θεσσαλονίκη. 

Πάντως, όπως λέει η τιμή είναι χαμηλή, καθώς υπήρχε χρονιά που ήταν στο 1,5 ευρώ το κιλό.

Γενικώς δεν είναι μόνο η χαμηλή τιμή που έχει προβληματίσει τους αγρότες μας αναφέρει ο ίδιος, αλλά και το ότι χάνονται αρκετές μέρες από την πώληση, όπως για παράδειγμα θα συμβεί τώρα με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. 

Σίγουρα η τρέχουσα περίοδο, επισημαίνει ο κ. Β. Σπυριδωνίδης, είναι δύσκολη για τους αγρότες. Οι δυσμενείς εξελίξεις σε οικονομικό, κοινωνικό και γεωπολιτικό επίπεδο έχουν προκαλέσει μια καθίζηση στη κατανάλωση. H μειωμένη ζήτηση από τη μία και η εκρηκτική αύξηση του κόστους που στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι 50% και κορυφώνεται με τα λιπάσματα έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για τους αγρότες που πραγματικά δεν ξέρουν πως θα τα βγάλουν πέρα, μας λέει ο ο κ. Βένος Σπυριδωνίδης. 

Μειωμένες ποσότητες και μειωμένη τιμή έδειξε η τελευταία σοδειά της πιπεριάς και συγκεκριμένα ποικιλίας Φλωρίνης, μας λέει ο κ. Μανώλης Μηλολιδάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου.Σύμφωνα με τον ίδιο για τις περιορισμένες αποδόσεις ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες, ενώ για την τιμή η μειωμένη ζήτηση από τους καταναλωτές, η οποία αποτελεί και φυσική απόρροια της γενικότερης δύσκολης οικονομικής κατάστασης που βιώνουν τα νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό, η τιμή του κιλού είναι μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 50% περίπου. Σημειώνεται ότι ο ΑΣ Τυμπακίου διαχειρίζεται κάθε χρόνο από 200 έως 300 στρέμματα με πιπεριά και η απόδοση ανά στρέμμα κυμαίνεται στους 8 τόνους περίπου. 

Για μεγάλες μειώσεις και στην παραγωγή αλλά και στις τιμές μας κάνει λόγο και ο κ. Μάριος Γενιατάκης από την Ανατολή στην Ιεράπετρα. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, στην πιπεριά κέρατο η παραγωγή εμφανίζεται μειωμένη λόγω των καιρικών φαινομένων που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα σε ποσοστό έως και 30%, ενώ πτωτικά κατά 15% κινείται και η τιμή .Σήμερα η τιμή κινείται κατά μέσο όρο στα 80 με 90 λεπτά το κιλό. Όσον αφορά τις αποδόσεις κυμαίνονται από 13 τόνους έως και 17 τόνους. 

Σχετικά με τις πιπεριές φλωρίνης, η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 40%, ενώ πτωτικές τάσεις κυριαρχούν και στην τιμή που σήμερα φτάνει στα 50-60 λεπτά το κιλό. Οι αποδόσεις ανά στρέμμα ανέρχονται στους 12 με 13 τόνους. 

Στις πιπεριές κουπάτες (σκουρόχρωμες πράσινες) η μείωση στην παραγωγή εκτιμάται στο 20%, ενώ από πλευράς τιμής μολονότι τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο ξεκίνησαν οι πωλήσεις στα 2 ευρώ το κιλό -μιλάμε για ελάχιστες ποσότητες εκείνη την περίοδο- σήμερα είναι στα 50 λεπτά το κιλό. 

Τέλος στην ποικιλία ντολμά (πράσινες ανοιχτόχρωμες) σήμερα η τιμή είναι στα 30 λεπτά το κιλό για τον αγρότη, ενώ στις αρχές του έτους οι πωλήσεις (ελάχιστες ποσότητες) ήταν στα 2 ευρώ. 

Κατά μέσο όρο, υποστηρίζει ο κ. Μ. Γενιατάκης, η τιμή σε όλες τις ποικιλίες είναι μεταξύ 80 λεπτών με 1 ευρώ το κιλό. 

Το θέμα κατά τον ίδιο είναι ότι οι τρέχουσες τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές για να μπορέσει ο αγρότης να καλύψει τα έξοδα που έχει στη θερμοκηπιακή του καλλιέργεια. Το κόστος στα θερμοκήπια, όπως αναφέρει έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί φτάνοντας σήμερα στα 10.000 ευρώ το στρέμμα, όταν πριν από ένα χρόνο ήταν στα 7.500 με 8.000 ευρώ. 

Αν και τα λιπάσματα αντιπροσωπεύουν το 50 % του συνολικού κόστους σημαντική είναι η επιβάρυνση που έχει ο καλλιεργητής από τα ενοίκια της γης, υποστηρίζει ο ίδιος. Οπως λέει το ενοίκιο για ένα στρέμμα ανέρχεται σε 2.500 με 3.000 ευρώ (το χρόνο), επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μία σημαντική επιβάρυνση. 

Αν και η καλλιέργεια της πιπεριάς είναι δυναμική με έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό, στη Λάρισα το ενδιαφέρον των αγροτών είναι συγκρατημένο, μας λέει ο κ. Λάζαρος Αποστόλου. Ο βασικότερος λόγος είναι οι υψηλές θερμοκρασίες. Η ιδανική θερμοκρασία για την καλλιέργεια είναι οι 25 βαθμοί και όχι οι 40 βαθμοί που πιάνει η Λάρισα την περίοδο του Καλοκαιριού. Τόσο υψηλές θερμοκρασίες καίνε το φυτό. 

Ο δεύτερος λόγος αλλά εξίσου σημαντικός που εξηγεί το συγκρατημένο ενδιαφέρον έχει να κάνει με το καλλιεργητικό κόστος το οποίο έχει ξεπεράσει ακόμη και το κόστος της ντομάτας. Σήμερα, με τις αυξήσεις και ανατιμήσεις που έχουν γίνει εκτιμά ο κ. Λ. Αποστόλου, το κόστος σε ένα στρέμμα με υπαίθρια πιπεριά έχει φτάσει και ξεπεράσει τα 1.200 ευρώ. Αν κανείς σκεφτεί ότι ένα στρέμμα παίρνει περίπου 5.000 υβρίδια με την αύξηση των 10 λεπτών στο κόστος του φυτού την τελευταία χρονιά η επιπλέον επιβάρυνση είναι 500 ευρώ. 

Επίσης, η καλλιέργεια της πιπεριάς επειδή είναι πυκνή φύτευση είναι πολύ απαιτητική κατά την συγκομιδή της. Πως όμως αναρωτιέται ο ίδιος να εξελιχθεί ομαλά η καλλιέργεια αυτή, όταν δεν υπάρχουν εργάτες γης. 

Αρα καταλήγει ο ίδιος, η καλλιέργεια της πιπεριάς αν και είναι δυναμική δεν ταιριάζει τόσο στην περιοχή της Λάρισας με πρώτο και βασικότερο λόγο τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην περιοχή. 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΩΠΟΝΟ -ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΚΩΣΤΑ ΚΑΚΟΥΣΙΟ 

Με μεγάλη ζήτηση οι πιπεριές τουρσί

Δύο είναι τα σημαντικότερα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα ένα καλλιεργητής βιομηχανικής πιπεριάς, μας λέει ο γεωπόνος  κ. Κώστας Κακούσιος από τo «Αγροκήπιο» του Δήμου Κιλελέρ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά το πολλαπλασιαστικό υλικό, το οποίο έχει πληγεί από μία ασθένεια και χρόνο με το χρόνο φθίνει. Δεν είναι, όπως αναφέρει τωρινό πρόβλημα, είναι πρόβλημα ετών και δύσκολα πια διαχειρίσιμο. Είναι ενδεικτικό ότι εξαιτίας αυτής της ασθένειας, η απόδοση στις πιπεριές που πάνε για τη βιομηχανία πέφτει σταθερά. Δηλαδή, στο Καμπανάκι, από 3 τόνους στο στρέμμα έχει πέσει στον 1,5 τόνο. Την ίδια στιγμή στο Μακεδονικό η απόδοση από 5-6 τόνους έχει περιοριστεί στους 2,5 τόνους. 

Το δεύτερο πρόβλημα που είναι εξίσου βασικό αφορά τους εργάτες γης, που δεν υπάρχουν με ότι αυτό συνεπάγεται για την καλλιέργεια είτε κατά την φύτευση είτε κατά την συγκομιδή. 

Όσον αφορά την τιμή, υπογραμμίζει ο κ. Κ. Κακούσιος σε αντίθεση με το επιτραπέζιο προϊόν, η πιπεριά που βιομηχανοποιείται για τουρσί επειδή είναι ένα προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας και επί της ουσίας απευθύνεται σε ένα άλλο κοινό, έχει ζήτηση και μάλιστα αυτή αυξάνεται σταθερά. Το θέμα είναι ότι λόγω του προαναφερθέντος προβλήματος με την ασθένεια δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες ποσότητες. Η τιμή για τον καλλιεργητή και στις δύο ποικιλίες -αν και στους 100 καλλιεργητές οι 99 ασχολούνται μόνο με την ποικιλία μακεδονικό- είναι στα 60 λεπτά το κιλό.  

Πηγή https://agroekfrasi.gr


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,142FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments