Friday, September 20, 2024
HomeδιάφοραΕπιστολή διαμαρτυρίας του ΣΠΕΛ στο ΥπΑΑΤ για την κυκλοφορία των εθνικών λιπασμάτων

Επιστολή διαμαρτυρίας του ΣΠΕΛ στο ΥπΑΑΤ για την κυκλοφορία των εθνικών λιπασμάτων

 

Για εμπαιγμό εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάνει λόγο ο Σύνδεσμος.

Καμία πρόοδο στην έκδοση της ΚΥΑ για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των εθνικών λιπασμάτων – ανόργανων λιπασμάτων Ελληνικών προδιαγραφών δεν διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) και μάλιστα παρά τις περί του αντιθέτου ρητές διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΠΕΛ: «πρόκειται πλέον για εμπαιγμό, καθώς σχεδόν το σύνολο των εταιρειών του κλάδου των λιπασμάτων και το σύνολο των μελών μας, αναμένει αυτή τη ρύθμιση εδώ και 1,5 χρόνο, ενώ συνεχώς έχουμε διαβεβαιώσεις της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ότι η διαδικασία δημοσίευσης της ΚΥΑ ολοκληρώνεται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία η Πολωνία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση, εντάσσοντας στην εθνική τους νομοθεσία όλα τα προϊόντα του καταργημένου Κανονισμού ΕΚ 2003/2003.

«Αυτή τη στιγμή, ο κλάδος μας», προσθέτει ο ΣΠΕΛ: «βρίσκεται κάτω από νομοθετικό κενό. Οι Εταιρείες-Μέλη μας δεν μπορούν να εισάγουν-παράξουν και να διακινήσουν λιπάσματα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, η οποία θα πρέπει να τονιστεί ότι έχει ήδη ξεκινήσει, παρά μόνο με το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΕΕ 1009/2019, ο οποίος αναγνωρίζοντας τις σημαντικές δυσκολίες εφαρμογής του, είναι μη υποχρεωτικός, επιτρέποντας στα Κράτη-Μέλη την κυκλοφορία των λιπασμάτων και με βάση τις Εθνικές τους Νομοθεσίες».

Δείτε εδώ αυτούσια την επιστολή διαμαρτυρίας του ΣΠΕΛ

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments