Thursday, September 19, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΕπαναληπτικός ψεκασμός στις μηλιές της Καβάλας ενάντια στη καρπόκαψα

Επαναληπτικός ψεκασμός στις μηλιές της Καβάλας ενάντια στη καρπόκαψα


 Από τα δεδομένα του δικτύου φερομονικών παγίδων του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας Καβάλας προκύπτει ότι συνεχίζεται η πτήση της καρπόκαψας μηλιάς, καταγράφοντας ικανούς αριθμούς συλλήψεων σε επιμέρους περιοχές.

Οι γεωπόνοι από την Καβάλα συνιστούν να γίνει ένας επαναληπτικός ψεκασμός, ιδιαίτερα σε οπωρώνες μηλοειδών και καρυδιάς με βεβαρημένο ιστορικό προσβολών, αλλά και όπου δεν πραγματοποιήθηκε ο προηγούμενος ψεκασμός. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις που υφίσταται ήδη προσβολή στους οπωρώνες, η οποία για τον οποιονδήποτε λόγο δεν έχει αντιμετωπισθεί με πλήρη επιτυχία, ως σήμερα.

Τονίζεται, επίσης, ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση διενέργειας ψεκασμού αναγκαία και ικανή συνθήκη είναι η αυστηρή τήρηση του χρονικού ορίου ημερών τελευταίας εφαρμογής κάθε σκευάσματος πριν την συγκομιδή (phi). Συνιστάται να χρησιμοποιούνται μόνο σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας, ιδιαίτερα σε ποικιλίες (Starking) που βρίσκονται κοντά στην ωρίμανση.

Επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την ενημέρωση των μελισσοκόμων της περιοχής πριν την εκτέλεση οποιουδήποτε ψεκασμού.

Το παρόν δελτίο εκδίδεται μόνο ηλεκτρονικά σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ ΑΜΘ και τη ΔΑΟΚ Σερρών

Λοιπές γεωργικές συμβουλές αποτελούν:

  • Οι παραγωγοί θα πρέπει να τηρούν τα αναγραφόμενα στις ετικέτες έγκρισης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ιδιαίτερα τον προβλεπόμενο μέγιστο αριθμό επεμβάσεων με το ίδιο εντομοκτόνο. Οι επόμενοι ψεκασμοί να γίνονται με σκευάσματα που έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας.
  • Συνδυασμός καλλιεργητικών μέτρων και χημικής καταπολέμησης όπου απαιτείται δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.
  • Οι ψεκασμοί να είναι επιμελημένοι με διαβροχή όλης της φυλλικής επιφάνειας ιδιαίτερα στα ψηλά τμήματα των δένδρων.
  • Η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων να γίνεται από κατόχους πιστοποιητικού γνώσεων Ο.Χ.Γ.Φ.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,142FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments