Wednesday, October 16, 2024
HomeδιάφοραΠοια είναι τα οφέλη από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Ποια είναι τα οφέλη από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά


 

Την επαναστατική εφαρμογή των Αγροβολταϊκών στα Θερμοκήπια με τη χρήση ελληνικών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς που εξοικονομούν & παράγουν πράσινη ενέργεια , ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την απόδοση της καλλιέργειας, παρουσίασε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ ο Πρόεδρος του HOPE-A καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος HOPE-A (Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών), σε συνεργασία με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ.

Τα Αγροβολταϊκά (Agrivoltaics) είναι μια επαναστατική προσέγγιση και απαίτηση διπλής χρήσης γης, η οποία μαζί με τα 3ης γενιάς ημιδιάφανα φωτοβολταϊκά που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, από την εταιρεία Organic Electronic Technologies (OET) , μπορούν να δώσουν βιώσιμη λύση σε παγκόσμιο επίπεδο, στο θέμα της Ενέργειας, και στην παραγωγή τροφής.

Η εγκατεστημένη ισχύς με ΑγροΒολταικά το 2022 θα ξεπεράσει τα 20GW, με ετήσια αύξηση 40%, ενώ από το 2025 και μετά η ανάγκη για τη χρήση αγροβολταϊκών αναμένεται να πενταπλασιαστεί.

Ο όρος Αγροβολταϊκά (Agrivoltaics) ταυτόχρονη δηλαδή παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ενέργειας φιλικής στο περιβάλλον που ενσωματώνονται σε θερμοκήπια, άρχισε να εμφανίζεται όλο και περισσότερο με το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid 19.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 60.000 στρέμματα θερμοκηπίων και η Ελλάδα είναι η 7η χώρα σε καλλιέργειες θερμοκηπίων σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, το 50% του κόστους αυτών των καλλιεργειών ήδη δαπανάται σε ενέργεια , η οποία γίνεται όλο και πιο ακριβή.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του HOPE-A κ Λογοθετίδης «η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο πεδίο και στην αγορά αυτή ,καθώς διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα: βρίσκεται στην ευνοϊκότερη, από άποψη Κλιματικών Συνθηκών (ηλιοφάνειας, θερμοκρασίας, κλπ) Ζώνη της Γης και διαθέτει πολύ προηγμένη τεχνογνωσία και τεχνολογία, οι οποίες αναγνωρίζονται παγκοσμίως».

Πλεονεκτήματα & Οφέλη

Τα πλεονεκτήματα της επαναστατικής αυτής καινοτομίας των Αγροβολταϊκών με τη χρήση φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, είναι:

· Τριπλό όφελος: Παραγωγή τροφής, ενέργειας και ταυτόχρονα μείωση στην κατανάλωση νερού με υδροπονική καλλιέργεια

· Αύξηση της παραγωγής έως και 30%

· Εξοικονόμηση Ενέργειας έως και 30%

· Παραγωγή Ενέργειας με τη χρήση 3ης γενιάς ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών

· Σκίαση φυτών και δέσμευση της βλαπτικής UV ακτινοβολίας

· Ελαφρά κατασκευή εύκολη τοποθέτηση

· Βραχεία απόσβεση

· Εξ αποστάσεως παρακολούθηση της καλλιέργειας

· Δημιουργία νέων θέσεων υψηλά αμειβόμενης εργασίας για νέους αγρότες/επιχειρηματίες

· Προστασία του περιβάλλοντος , εξοικονόμηση φυσικών πόρων

· Κυκλική οικονομία

 Το πρώτο στον κόσμο ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο

 Στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο το ενεργειακά αυτόνομο υδροπονικό θερμοκήπιο με ημιδιάφανα οργανικά φωτοβολταϊκά (OPVs) της ελληνικής εταιρείας OET, μέλους του HOPE-A .

 Το Σύστημα Παραγωγής Ενέργειας που εγκατέστησε η ΟΕΤ στη συγκεκριμένη Θερμοκηπιακή Καλλιέργεια, δημιούργησε ένα Ενεργειακά Αυτόνομο – Υδροπονικό Θερμοκήπιο που αποτελείται από Ημιδιαφανή OPV στην οροφή για τη παραγωγή Ηλιακής Ενέργειας, ανεμογεννήτρια για την αιολική ενέργεια όταν αυτό απαιτείται , και επιπλέον γεννήτρια Βιο-καυσίμου ως εφεδρικό σύστημα ενέργειας το οποίο είναι ιδανικό για ψυχρά κλίματα.. Ένα τέτοιο Ενεργειακά Αυτόνομο – Υδροπονικό.

 Το αυτόνομο ενεργειακά θερμοκήπιο έχει δυνατότητες ψύξης, φωτισμού (για αύξηση της φωτοσύνθεσης) προστασίας και ελέγχου της καλλιέργειας.

 

«Τα επόμενα χρόνια αναμένουμε τέτοιες Θερμοκηπιακές καλλιέργειες να μετατραπούν σε βιώσιμες μονάδες παραγωγής τροφής, και σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας για αυτοπαραγωγή, και στην συνέχεια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας πλούτο και ευημερία στις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο κ Λογοθετίδης συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να ξεκινήσει άμεσα Ειδική Δράση για αγρότες-επιχειρηματίες σε τρεις τουλάχιστον γεωγραφικές περιοχές της χώρας».

 

Στην κλειστή εκδήλωση –ενημέρωση που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος HOPE-A στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, πήραν μέρος μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας του ΥπΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου , ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Κυριάκος Λουφάκης, Άο Δ.Σ ΕΛΓΟ Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής του ΠΑΑ Νίκος Μανέτας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο Διευθυντής Ανάπτυξης Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς Ιωάννης Χανιωτάκης, ο Αναστάσιος Καμπούρογλου του Κέντρου Αγροτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών Βόρειας Ελλάδας της Τράπεζας Πειραιώς , ο Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου ΓΔ του Αγροτικού Τραπεζικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, ο Βασίλης Γκούμας Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας & Κλιματικής Ουδετερότητας και Δημήτρης Παφίλης Αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Κοζάνης, ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,314FansLike
1,332FollowersFollow

Recent Comments