ΑρχικήαμπέλιαμπελουργειαΚιρκινέζι: Ένας “ιπτάμενος αγρότης”, σύμμαχος των παραγωγών της Ροδόπης, που απειλείται

Κιρκινέζι: Ένας “ιπτάμενος αγρότης”, σύμμαχος των παραγωγών της Ροδόπης, που απειλείται

 


Παραδοσιακά αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο του αγρότη. Απαλλάσσει τις καλλιέργειες του από κάθε μεγάλο έντομο που τις απειλεί. Λέγεται πως ένα ζευγάρι από το δικό του είδος μπορεί να καταναλώσει μέχρι και 160 ακρίδες την ημέρα. Κι, όμως, απειλείται περισσότερο από τον ευεργετηθέντα άσπονδο φίλο του…

Ο λόγος για το Κιρκινέζι, το γεράκι που χτίζει τις φωλιές του στα εναπομείναντα παραδοσιακά σπίτια της Ροδόπης θέλοντας να είναι κοντά στον φίλο του, τον άνθρωπο που είναι ταυτόχρονα και η μεγάλη του απειλή…
Το απειλούμενο γεράκι προστατεύται διεθνώς, καθώς αντιμετωπίζει πολλές απειλές στο μακρύ του ταξίδι από την Αφρική έως τη Μεσόγειο. Όπως δήλωσε στο www.ertnews.gr εκ μέρους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, η κα Ρούλα Τρίγκου η Κλιματική Αλλαγή έχει αλλάξει πολλές σταθερές και στη δική του ζωή με κύρια μεταβολή την μετατόπισή του προς τον Βορρά. Για την δική του προστασία η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία υλοποιεί πρόγραμμα, το Life Κιρκινέζη, μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2018 και θα συνεχίσει να υλοποιείται έως το 2024. Στόχος του προγράμματος η ενίσχυση των φωλιών του τόσο στα όρια της Κομοτηνής, όπου απαντάται, όσο και σε Λήμνο και Ιωάννινα, όπου επίσης έχει εντοπιστεί. Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί γι αυτό το σκοπό περισσότερες από εκατό φωλιές, κρεμαστές ή ξύλινες, στις προσόψεις κτιρίων στους οικισμούς: Άγιοι Θεόδωροι, Μικρό και Μεγάλο Δουκάτο, Καλαμόκαστρο, Νέο Σιδηροχώρι και Παγούρια. Η προσπάθεια αυτή, όπως είπε η κα Τρίγκου, θα συνεχιστεί και του χρόνου.

Μεγαλύτερη απειλή της ίδιας της ύπαρξής του είναι οι αλλαγές που συντελούνται στη χρήση γης. «Άμεσα εξαρτάται από τις καλλιέργειες» δηλώνει η επιστήμονας της Ορνιθολογικής στο www.ertnews.gr και προσθέτει ότι η χρήση φυτοφαρμάκων μειώνει την τροφή τους (όπως είναι τα έντομα). Επίσης, φαίνεται να προτιμά τις χαμηλές καλλιέργειες και όχι τις υψηλές. Ενώ ένα ακόμη εμπόδιο που καλείται ολοένα και πιο συχνά να αντιμετωπίσει είναι η μείωση των διαθέσιμων χώρων φωλιάσματος. Η κατεδάφιση των παλιών σπιτιών δεν σβήνει μόνο ένα αρχιτεκτονικό χνάρι από μια περιοχή, αλλά και μια στεγαστική επιλογή για ένα άγριο είδος πτηνού, που επιλέγει τον άνθρωπο της υπαίθρου να κινηθεί γύρω του, να πετάξει πάνω του και να προστατέψει τις καλλιέργειες του.

https://www.ertnews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ