Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν την προηγούμενη εβδομάδα (35 – 40οC), σε συνδυασμό με τη χαμηλή σχετική υγρασία (Σ.Υ.) και ξηρασία δεν ευνόησαν, αλλά αντίθετα περιόρισαν σημαντικά τις προσβολές των ελιών από το δάκο στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Η σημαντική αλλαγή του καιρού αυτής της εβδομάδας από την περασμένη Κυριακή αλλάζει τελείως τα δεδομένα για την ελαιοκαλλιέργεια. Οι βροχοπτώσεις θα ωφελήσουν σημαντικά την ανάπτυξη του καρπού στους ελαιώνες γενικά, αλλά ειδικά στους ξερικούς. Ταυτόχρονα όμως δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του δάκου και επομένως και των προσβολών των καρπών με κίνδυνο μεγάλων απωλειών στην παραγωγή (Οι δάκοι απειλούν τη βεντέμα της Κρήτης). Αυτό γιατί οι θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την εβδομάδα (18 – 30 οC) ευνοούν τον πολλαπλασιασμό και τη δραστηριότητα του δάκου με άριστη την θερμοκρασία των 25οC. Οι θερμοκρασίες αυτές σε συνδυασμό με την υψηλή Σ.Υ. που επικρατεί αποτελούν ευνοϊκές έως άριστες συνθήκες ανάπτυξης του δάκου. Οι ευνοϊκότερες τιμές Σ.Υ. για το δάκο είναι 60-90% με άριστη αυτή του 90%.
Οι πιο πάνω συνθήκες θερμοκρασίας και Σ.Υ., ταυτόχρονα με τον δάκο, ευνοούν και την ανάπτυξη του γλοιοσπορίου αλλά και άλλων μυκητολογικών ασθενειών. Έχει βρεθεί μάλιστα ισχυρή θετική συσχέτιση μεταξύ των προσβολών του δάκου και του γλοιοσπορίου (λόγω των πληγών και της πρωϊμότερης ωρίμανσης των καρπών). Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγάλες είναι οι προσβολές από το δάκο τόσο αυξάνονται και οι προσβολές από το γλοιοσπόριο λόγω των νυγμάτων του δάκου. Οι αυξημένες προσβολές δάκου και γλοιοσπορίου αποτελούν το σοβαρότερο κίνδυνο για την ελαιοπαραγωγή το ερχόμενο φθινόπωρο.
Για την αποφυγή μεγάλων ζημιών συνιστάται αρχικά η συστηματική καταπολέμηση του δάκου ώστε να μειωθούν και οι προσβολές από το γλοιοσπόριο και να μη χρειαστούν επεμβάσεις με μυκητοκτόνα αργότερα. Η εντατική παρακολούθηση των πληθυσμών στις παγίδες και οι συχνές δειγματοληψίες καρπών για τον προσδιορισμό του πληθυσμού και των προσβολών είναι σημαντικές για την έγκαιρη εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών. Οι ψεκασμοί πρέπει να εφαρμόζονται σύμφωνα με τις οδηγίες, ψεκάζοντας στο εσωτερικό του δένδρου με χοντρές σταγόνες και σύμφωνα με τα όρια τιμών θερμοκρασίας και ανέμου και να ολοκληρώνονται σύντομα (εντός 7 ημερών). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις υψηλών πληθυσμών δάκου στους καρπούς και μόνον τότε, συνιστάται συμπληρωματικά η εφαρμογή ψεκασμών κάλυψης. Η εφαρμογή μαζικής παγίδευσης θα μπορούσε να βοηθήσει επίσης, ειδικά σε εστίες του δάκου στον κάθε ελαιώνα. Τέλος σε περιπτώσεις καθυστερημένης συγκομιδής ειδικά σε θερμές και υγρές περιοχές συνιστάται συμπληρωματικά η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών από τους παραγωγούς.
* Άρθρο του Ομότιμου καθηγητή Δενδροκομίας του ΓΠΑ και προέδρου της 4Ε, Σταύρου Βέμμου
Πηγή – olivenews.gr